Zijn studiekosten aftrekbaar als ondernemingskosten of als scholingskosten?

Het meest voordelige standpunt is niet altijd duidelijk!
Regelmatig verschijnen er uitspraken in de jurisprudentie, waarbij er discussie is of de gemaakte studiekosten kunnen drukken op de winst uit onderneming of onder de (particuliere) scholingsaftrek vallen. Dit kan ook impact hebben op toepassing van de zelfstandigenaftrek. Immers, de gemaakte uren voor de studie kunnen meetellen voor het urencriterium als de studie als zakelijk wordt aangemerkt.
12 dec 2017 Laatst gewijzigd: 3 mei 2018 Jurisprudentie Barbara Rijskamp

Wanneer wordt de scholingskostenaftrek toegepast?

De scholingskostenaftrek is van toepassing wanneer iemand opleidingskosten heeft voor een nieuw beroep of dat er sprake is van uitbreiding van vakkennis. Ook wanneer een particulier scholingskosten maakt voor het op peil houden van vakkennis met het oog op het verwerven van inkomen, kan de scholingskostenaftrek worden toegepast. Aldus een uitspraak over de vliegkosten van een afgestudeerde piloot van Rechtbank Den Haag van 14 april 2016. (ECLI:NL:RBDHA:2016:5175). Voor de aftrek geldt echter wel een drempel van € 250 en een maximum van € 15.000 per jaar (2017 en 2018).

Wanneer zijn studiekosten in de onderneming aftrekbaar?

Studiekosten kunnen ook in de onderneming aftrekbaar zijn. Het moet dan gaan om studiekosten die gemaakt worden om kennis bij te schaven, relevant voor de onderneming of het beroep dat iemand uitoefent. Het verschil tussen uitbreiding van vakkennis en kennis bijschaven is niet altijd hard te trekken. Daarom kan er discussie ontstaan met de fiscus over deze aftrekpost.

Voorbeeld: dierenarts die zich specialiseert in chiropractie en acupunctuur

Normaal gesproken zou er bij het verwerven van nieuwe vakkennis er sprake zijn van scholingskostenaftrek. Echter, deze dierenarts had al wel theoretische kennis opgedaan in de chiropractie en de acupunctuur tijdens haar opleiding voor dierenarts. De praktische vaardigheden had zij geleerd bij een dierenarts. Dus toen de dierenarts haar praktijk opende bood zij deze diensten al aan, ook al was zij nog niet geheel gediplomeerd hiervoor. Zo stond zij ook ingeschreven bij de Kamer van Koophandel als zijnde een dierenarts die ook chiropractie en acupunctuur aanbiedt. Daarom kon zij de opleidingskosten en de uren gemaakt voor de opleiding toch aanmerken als ondernemingskosten en -activiteiten. Aldus Hof Arnhem-Leeuwarden op 19 september 2017 (ECLI:NL:GHARL:2017:8105).

Conclusie

Beoordeel eerst of er sprake is van uitbreiding van vakkennis of het op peil houden van vakkennis. Is het verschil niet echt duidelijk, zorg dan voor een goede onderbouwing in het dossier waarom studiekosten zijn aangemerkt als ondernemingskosten of voor de scholingskostenaftrek kwalificeren. Kies zo mogelijk het meest voordelige standpunt.

Bij twijfel hierover kunt u altijd contact met mij opnemen.

Auteur

Rijskamp_Barbara_foto.jpg.jpg

Barbara Rijskamp

Helder in Belastingen
Alphen aan den Rijn
Specialisme(n): Ondernemerschap, inkomstenbelasting, ZZP en DGA
Profiel
Neem contact op voor een gratis consult
Fiscaalconsult

Fiscaalconsult is het kenniscentrum en online adviesplatform voor financiële of juridische dienstverleners, als ook controllers van ondernemingen die op zoek zijn naar fiscale expertise.

Fiscaalconsult
Kanaalpark 157
2321 JW Leiden

Volg ons op

 
Fiscaal nieuws ontvangen?

Fiscaal nieuws ontvangen?

Ja, stuur mij de nieuwsbrief met fiscale updates en ontwikkelingen. Gegevensverwerking en verzending overeenkomstig de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG). U ontvangt maximaal 1 nieuwsbrief per week.

Controleer nu uw mailbox

U ontvangt een bericht met instructies om uw e-mailadres te bevestigen.

Fiscaalconsult © 2019. Alle rechten voorbehouden. Privacybeleid en disclaimer

Ready for Online Business
1
0
1