Auto verkopen? Houd het overschrijven zelf in de hand!

Voorkom zo hoge belastingaanslagen
Het lijkt zo makkelijk: u verkoopt uw auto voor een leuk bedrag en de nieuwe eigenaar regelt de overschrijving van het kenteken. Maar let op: u blijft verantwoordelijk voor de auto tot het moment van overschrijving. En dit geldt ook voor de motorrijtuigenbelasting!
11 jan 2018 Laatst gewijzigd: 3 mei 2018 Jurisprudentie mr. Heleen Elbert

Wie zorgt voor de overschrijving van het kenteken?

Bij verkoop van een auto is het vaak de nieuwe eigenaar die zorgt voor de overschrijving van het kenteken. Het is dan echter nooit helemaal zeker wanneer en of de koper die overschrijving ook daadwerkelijk doet. Als verkoper loopt u dan risico!

Uitspraak Hoge Raad: verkoper blijft verantwoordelijk voor belastingaanslagen tot het moment van overschrijving

Wanneer de nieuwe eigenaar geen motorrijtuigenbelasting betaalt, of met een geschorste auto de weg op gaat, draait u op voor de - soms heel forse - belastingaanslagen, ook al heeft u aantoonbaar geen schuld. In een recente uitspraak van de Hoge Raad van 22 december 2017 (https://uitspraken.rechtspraak.nl/inziendocument?id=ECLI:NL:HR:2017:3242) ging de oud-eigenaar voor een kleine duizend euro het schip in.

Voorkom risico en zorg als verkoper zelf voor de overschrijving!

Zorg dus dat u de overschrijving in het kentekenregister zelf in de hand houdt. Is de koper een professionele autodealer, dan valt het risico wel mee. Deze zal u in de regel binnen vijf minuten het bewijs van overschrijving overhandigen. Bij andere kopers is het verstandig om zelf voor de overschrijving te zorgen. U kunt dit gemakkelijk doen bij een postkantoor of ander servicepunt en het scheelt u veel nare verrassingen achteraf.

Neem gerust vrijblijvend contact met mij op als u vragen heeft.

Auteur

Elbert_Heleen_foto.jpg

mr. Heleen Elbert

Elbert Fiscaal
Holten
Specialisme(n): Autobelastingen (bijtelling, MRB, BPM), ZZP-problematiek zoals de Wet DBA, Belastingplan 2019
Profiel
Neem contact op voor een gratis consult
Fiscaalconsult

Fiscaalconsult is het kenniscentrum en online adviesplatform voor financiële of juridische dienstverleners, als ook controllers van ondernemingen die op zoek zijn naar fiscale expertise.

Fiscaalconsult
Kanaalpark 157
2321 JW Leiden

Volg ons op

 
Fiscaal nieuws ontvangen?

Fiscaal nieuws ontvangen?

Ja, stuur mij de nieuwsbrief met fiscale updates en ontwikkelingen. Gegevensverwerking en verzending overeenkomstig de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG). U ontvangt maximaal 1 nieuwsbrief per week.

Controleer nu uw mailbox

U ontvangt een bericht met instructies om uw e-mailadres te bevestigen.

Fiscaalconsult © 2017. Alle rechten voorbehouden. Privacybeleid en disclaimer

Ready for Online Business
1
0
1