De specifieke termijnen voor deponeren zijn afhankelijk van de soort rechtspersoon. Voor de BV - als de meest voorkomende rechtspersoon - gelden de volgende regels:
Let op: als alle aandeelhouders ook bestuurder of commissaris zijn, hetgeen vaak bij DGA’s het geval is, leidt ondertekening van de jaarrekening meteen tot vaststelling. In dit geval vervalt de tweemaandstermijn voor vaststelling. Voor een BV betekent dit dat u uiterlijk deponeert na 10 maanden en 8 dagen na afloop van het boekjaar. Is het boekjaar gelijk aan het kalenderjaar, dan is de uiterste deponeerdatum dus 8 november (10 maanden + 8 dagen).
Hebben de aandeelhouders de jaarrekening niet op tijd vastgesteld? Dan deponeert u de voorlopige jaarrekening. Voor een BV deponeert u deze binnen 7 maanden na einde van het boekjaar. Heeft u een maximale uitstel van 5 maanden, dan deponeert u de voorlopige jaarrekening dus binnen 12 maanden (7 + 5 maanden) na het einde van het boekjaar.
Deze mogelijkheid heeft naar mijn mening geen wettelijke grondslag, maar wordt door de KvK zelf genoemd op haar website. Dus als alle aandeelhouders ook bestuurder zijn, heb je meer tijd voor het deponeren van een voorlopige jaarrekening dan voor een vastgestelde jaarrekening. Daarnaast is voorlopig deponeren beter dan niets deponeren, in verband met mogelijke boetes en bestuurdersaansprakelijkheid bij faillissement.
Deponeert u de jaarrekening niet (op tijd) en uw onderneming gaat failliet, dan kunt u persoonlijk aansprakelijk gesteld worden. Zorg er dus voor dat u binnen de termijn deponeert. De deponeringsplicht geldt tot de datum van opheffing van de rechtspersoon.
Als het lastig voor u is om tijdig te deponeren of als u aanloopt tegen (mogelijke) bestuurdersaansprakelijkheid, neem dan gerust vrijblijvend contact met mij op om te sparren over mogelijke oplossingen.