Heeft u de vererving van de oudedagsverplichting goed geregeld?

Vererving aan partner is niet vanzelfsprekend
Met de afschaffing van het pensioen in eigen beheer (per 1 april 2017) hebben veel DGA’s gekozen voor omzetting in een oudedagsverplichting (ODV). De wetgeving en de uitlatingen van de staatssecretaris wat er moet zijn geregeld bij overlijden van de DGA zijn onduidelijk. Als de DGA wil dat de ODV na zijn overlijden vererft aan zijn partner, raden wij aan dit in het testament te regelen.
23 apr 2018 Laatst gewijzigd: 17 jun 2018 Kennis mr. drs. Martijn van der Kroon

Oudedagsverplichting vererft niet automatisch aan partner

Veel DGA’s hebben ervoor gekozen om hun pensioen in eigen beheer om te zetten in een ODV. Deze ODV is een oudedagsvoorziening, maar is daarnaast ook een nabestaandenvoorziening. In de meeste gevallen is het wenselijk dat de ODV na het overlijden van de DGA toekomt aan diens partner. De ODV komt door vererving echter niet automatisch toe aan de partner van de DGA.

Geen wettelijke verdeling? Regel dan de vererving van de oudedagsverplichting testamentair!

Wanneer de wettelijke verdeling niet van toepassing is en er zijn meerdere erfgenamen, dan zal de vererving van de ODV testamentair moeten worden geregeld, om deze volledig toe te laten komen aan de partner. Zowel de staatsecretaris als het Centraal Aanspreekpunt Pensioenen van de Belastingdienst zijn hierin heel stellig. Dit betekent kort gezegd dat een DGA die buiten de wettelijke verdeling om zijn ODV wil laten vererven aan zijn partner, dit in het testament moet opnemen.

Voorkom beperking recht op ODV voor partner en fiscaal nadeel

Wordt een dergelijke bepaling niet opgenomen in het testament, dan bestaat de kans dat de partner geen of slechts gedeeltelijk recht heeft op de ODV en/of dat in strijd met de wettelijke voorwaarden wordt gehandeld waardoor de ODV ineens tot uitkering komt met alle fiscale gevolgen van dien

Wanneer u uw pensioen in eigen beheer hebt omgezet in een ODV, dan is het dus van groot belang dat u de gevolgen bij vererving goed hebt geregeld.

Overweegt u of heeft u inmiddels het pensioen in eigen beheer omgezet in een ODV? Zorg dan dat de vererving daarvan aan de partner goed is geregeld.

Neem vrijblijvend contact met mij op, indien u hierover van gedachten wilt wisselen.

Auteur

Kroon_van_der_Martijn.foto.jpg

mr. drs. Martijn van der Kroon

C&B More
Rotterdam
Specialisme(n): Bedrijfsopvolging, estate planning (schenken & erven), innovatiebox, werknemersparticipaties, (internationale) vennootschapsbelasting, inkomstenbelasting, ANBI, scheepvaart
Profiel
Neem contact op voor een gratis consult
Fiscaalconsult

Fiscaalconsult is het kenniscentrum en online adviesplatform voor financiële of juridische dienstverleners, als ook controllers van ondernemingen die op zoek zijn naar fiscale expertise.

Fiscaalconsult
Kanaalpark 157
2321 JW Leiden

Volg ons op

 
Fiscaal nieuws ontvangen?

Fiscaal nieuws ontvangen?

Ja, stuur mij de nieuwsbrief met fiscale updates en ontwikkelingen. Gegevensverwerking en verzending overeenkomstig de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG). U ontvangt maximaal 1 nieuwsbrief per week.

Controleer nu uw mailbox

U ontvangt een bericht met instructies om uw e-mailadres te bevestigen.

Fiscaalconsult © 2021. Fiscaalconsult is een onderdeel van Opgenoort Holding BV. Alle rechten voorbehouden. Privacybeleid en disclaimer

Calabi
1
0
1