Belasting bij liquidatie-uitkering aan Nederbelg?

Voorkomen is beter dan genezen
In België wonende Nederlanders kunnen tegen onverwachte belasting in Nederland aanlopen! In een uitspraak van het Hof Den Bosch van april 2018 moet een Nederbelg onverwacht belasting betalen over een liquidatie-uitkering door een Nederlandse BV. Heeft u uw zaken goed geregeld? Lees hierna waar u tegenaan kunt lopen.
6 aug 2018 Laatst gewijzigd: 7 sep 2018 Kennis mr. drs. Martijn van der Kroon

Liquidatie-uitkering door BV aan Nederbelg is belast!

Onlangs liep een Nederbelg tegen een onverwachte belastingheffing in Nederland aan. Deze in België woonachtige Nederlander hield een aanmerkelijk belang (5% aandelen of meer) in een Nederlandse BV. In 2006 wordt de BV geliquideerd en ontvangt hij de liquidatie-uitkering. De Nederbelg geeft deze uitkering niet aan in zijn aangifte inkomstenbelasting in Nederland (als voordeel uit aanmerkelijk belang). Volgens de Belastingdienst moet over de uitkering echter wel belasting in Nederland betaald worden. De technische vraag is of de liquidatie-uitkering als ‘dividend’ (wel belasting) of als ‘vervreemding’ (geen belasting in NL) moet worden gezien.

Het Hof ‘s Hertogenbosch oordeelt op 19 april 2018 dat de liquidatie-uitkering valt onder het begrip ‘dividend’, waardoor de Nederbelg in Nederland inkomstenbelasting is verschuldigd over de uitkering. Dit is gebaseerd op een interpretatie van het belastingverdrag tussen Nederland en België. Dat binnen de Nederlandse inkomstenbelasting een liquidatie-uitkering wordt aangemerkt als een vervreemding acht het hof niet van belang.

Nederbelgen opgepast!

Als u in België (maar ook Duitsland, Frankrijk, Spanje of een ander land) woont, kunt u nog steeds belasting in Nederland verschuldigd zijn. Zeker wanneer u nog in het bezit bent van een belang/aandelen in een Nederlandse onderneming (BV/NV). Wij raden u in die situatie aan om goed na te gaan of u en wanneer u nog tegen Nederlandse belastingheffing kunt aanlopen. Vaak is het wel mogelijk om heffing te voorkomen, maar niet meer om te genezen!

Mocht u ook uw BV in Nederland willen liquideren, dan zijn er wellicht mogelijkheden om belastingheffing in Nederland te voorkomen. Ook in andere situaties zijn geregeld oplossingen mogelijk om in Nederland geen belasting meer te hoeven betalen. Dit verschilt per situatie.

Als u contact met mij opneemt, bespreek ik graag met u vrijblijvend wat de mogelijkheden zijn.

Auteur

Kroon_van_der_Martijn.foto.jpg

mr. drs. Martijn van der Kroon

C&B More
Rotterdam
Specialisme(n): Bedrijfsopvolging, estate planning (schenken & erven), innovatiebox, werknemersparticipaties, (internationale) vennootschapsbelasting, inkomstenbelasting, ANBI, scheepvaart
Profiel
Neem contact op voor een gratis consult
Fiscaalconsult

Fiscaalconsult is het kenniscentrum en online adviesplatform voor financiële of juridische dienstverleners, als ook controllers van ondernemingen die op zoek zijn naar fiscale expertise.

Fiscaalconsult
Kanaalpark 157
2321 JW Leiden

Volg ons op

 
Fiscaal nieuws ontvangen?

Fiscaal nieuws ontvangen?

Ja, stuur mij de nieuwsbrief met fiscale updates en ontwikkelingen. Gegevensverwerking en verzending overeenkomstig de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG). U ontvangt maximaal 1 nieuwsbrief per week.

Controleer nu uw mailbox

U ontvangt een bericht met instructies om uw e-mailadres te bevestigen.

Fiscaalconsult © 2019. Alle rechten voorbehouden. Privacybeleid en disclaimer

Ready for Online Business
1
0
1