Niet alleen dividendbelasting tast vestigingsklimaat aan voor buitenlandse bedrijven

Ook nieuwe bronbelastingen en beperking verliescompensatie spelen mee
Het Belastingplan 2019 heeft weer voor voldoende ophef gezorgd in de Nederlandse samenleving, met name de afschaffing van de dividendbelasting is de laatste tijd veel in beeld gekomen. De regering wilde deze afschaffen om het vestigingsklimaat voor grote multinationals in Nederland te verbeteren. Echter, Unilever besloot op 5 oktober 2018, onder druk van hun aandeelhouders, de verhuizing van het hoofdkantoor van Londen naar Nederland af te stellen zo niet af te zeggen.
19 okt 2018 Laatst gewijzigd: 14 feb 2019 Opinie drs. Steef Huibregtse

Besluit kabinet tot niet afschaffen dividendbelasting

Het besluit van Unilever werd volgens CEO Paul Polman mede genomen vanwege de ophef die in Nederland ontstond over de afschaffing van de dividendbelasting, wat de Nederlandse schatkist naar schatting 2 miljard euro zou kosten. Dezelfde middag gaf minister-president Mark Rutte een persconferentie waarin hij aangaf dat het hele belastingplan voor ondernemingen ‘opnieuw door de zeef zal worden gehaald’. Als laatste nieuws kwam op 15 oktober 2018 naar buiten dat de dividendbelasting definitief niet zal worden afgeschaft.

Invoering nieuwe bronbelastingen op rente en royalty’s

Naast de mogelijke veranderingen inzake de dividendbelasting zullen ook andere bronbelastingen in de toekomst worden ingevoerd, aldus het Belastingplan 2019. Het gaat hierbij om de rente en royalty’s, waarvoor een wetsvoorstel ligt die per 2021 zou moeten ingaan. Er zal dan een bronbelasting worden geheven over rente- en royaltybetalingen naar zogenaamde low tax jurisdicties.

Beperking verliescompensatie

Bovenop dit geweld omtrent de bronbelastingen is het plan ook om de voorwaartse verliesverrekeningstermijn voor Nederlandse entiteiten te verlagen van 9 naar 6 jaar in 2019.

Vestigingsklimaat Nederland wordt verder aangetast

Het lijkt er dus op dat het gesteggel over het vestigingsklimaat en het aantrekken van buitenlandse bedrijven, zeker met het oog op de Brexit, meer dan alleen wordt aantast dan door de dividendbelasting. Unilever en andere internationale bedrijven beseffen dat ook, maar distantiëren zich thans liever in de politieke discussie hierover.

Auteur

Huibregtse_Steef _foto.jpg

drs. Steef Huibregtse

TPA Global BV
Amsterdam
Specialisme(n): Transfer pricing, Value Chain Analysis, BEPS, merken en patenten, internationaal belastingrecht
Profiel
Neem contact op voor een gratis consult
Fiscaalconsult

Fiscaalconsult is het kenniscentrum en online adviesplatform voor financiële of juridische dienstverleners, als ook controllers van ondernemingen die op zoek zijn naar fiscale expertise.

Fiscaalconsult
Kanaalpark 157
2321 JW Leiden

Volg ons op

 
Fiscaal nieuws ontvangen?

Fiscaal nieuws ontvangen?

Ja, stuur mij de nieuwsbrief met fiscale updates en ontwikkelingen. Gegevensverwerking en verzending overeenkomstig de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG). U ontvangt maximaal 1 nieuwsbrief per week.

Controleer nu uw mailbox

U ontvangt een bericht met instructies om uw e-mailadres te bevestigen.

Fiscaalconsult © 2019. Alle rechten voorbehouden. Privacybeleid en disclaimer

Ready for Online Business
1
0
1