Wijziging BTW-heffing vouchers per 1 januari 2019

Alleen bij meervoudige vouchers BTW pas verschuldigd bij inwisseling tegen goederen of diensten
Vanaf 1 januari 2019 wijzigt de wetgeving bij de verkoop van vouchers. Voor de bepaling van het moment van heffing moet onderscheid worden gemaakt tussen vouchers voor enkelvoudig gebruik en vouchers voor meervoudig gebruik. De administratie van de ondernemer moet hierop worden aangepast.
17 dec 2018 Laatst gewijzigd: 5 jan 2019 Kennis mr. Carola van Vilsteren

Voucherregeling BTW tot 1 januari 2019

Cadeaubonnen, boekenbonnen, bioscoopbonnen en dinerbonnen zijn aan te merken als vouchers. Tot 1 januari 2019 is de ondernemer bij de verkoop van vouchers BTW verschuldigd op het moment dat de voucher door de gebruiker wordt aangewend voor de aankoop van een product of dienst.

Voucherregeling BTW per 1 januari 2019

De nieuwe wettelijke regeling maakt voor het moment van het verschuldigd worden van BTW onderscheid tussen vouchers voor enkelvoudig gebruik en vouchers voor meervoudig gebruik.

Vouchers voor enkelvoudig gebruik
Is op het moment van verkoop van de voucher duidelijk welke soort goederen of welke dienst met de voucher aangeschaft wordt, dan is sprake van een voucher voor enkelvoudig gebruik. De BTW is verschuldigd op het moment dat de voucher voor enkelvoudig gebruik verkocht wordt. De verschuldigde BTW wordt als volgt berekend:

• 21/121 x verkoopprijs voucher, of

• 9/109 x verkoopprijs voucher

Vouchers voor meervoudig gebruik
Als op het moment van de verkoop van de voucher niet duidelijk is welk goed of welke dienst met de voucher wordt aangeschaft dan is de BTW pas verschuldigd op het moment dat de voucher wordt besteed voor de aanschaf van een goed of dienst. Op dat moment is vast te stellen of met de voucher een goed of dienst wordt afgenomen dat belast is met het verlaagde BTW-tarief danwel het hoge BTW-tarief.

Voorbeeld
Een groenteman verkoopt cadeaubonnen waarmee zowel groenten als een messenset gekocht kan worden. Op het moment van verkoop van de voucher is niet bekend of groenten (9% BTW) of messen (21% BTW) gekocht zal worden, zodat de voucher voor meervoudig gebruik is. BTW is verschuldigd op het moment van besteding van de voucher. Als een cadeaubon van € 20 besteed wordt voor € 5 aan groenten en € 15 aan messen, dan is op het moment van besteding van de cadeaubon vanaf 1 januari 2019 aan BTW verschuldigd:

21/121 x € 15 = € 2,60

9/109 x € 5 =     € 0,41+

Totaal BTW =    € 3,01

Waardebonnen

Bij de verstrekking van waardebonnen (of zegels) gelden aparte regels. Er verschijnt waarschijnlijk in januari 2019 een nieuw besluit van de staatssecretaris hierover.

Waardebonnen inwisselbaar met bijbetaling

Als de waardebonnen alleen voor goederen of diensten kunnen worden ingewisseld met verplichte bijbetaling dan is de BTW-regeling voor vouchers niet van toepassing maar gelden aparte regels. Bij de verstrekking van de waardebonnen is geen BTW verschuldigd. Pas bij de inwisseling van de waardebonnen tegen goederen en diensten is BTW verschuldigd. De BTW wordt berekend over de vergoeding die bestaat uit het bedrag dat wordt bijbetaald en het bedrag dat is betaald voor de aanschaf van de waardebonnen.

Waardebonnen inwisselbaar zonder bijbetaling

Waardebonnen en zegels die alleen zonder bijbetaling kunnen worden ingewisseld voor goederen en diensten vallen wel onder de nieuwe BTW-regeling voor vouchers. Dat betekent dat op het moment van uitgifte BTW verschuldigd is als op dat moment bekend is welke goederen of diensten aangeschaft kunnen worden zodat het BTW-tarief bepaald kan worden. Kunnen zowel goederen en diensten belast met het verlaagd BTW-tarief als goederen en diensten belast met het hoge BTW-tarief worden aangeschaft, dan is de waardebon pas belast bij inwisseling tegen de goederen en diensten.

Conclusie

Vanaf 1 januari 2019 moet onderscheid worden gemaakt tussen vouchers voor enkelvoudig gebruik en vouchers voor meervoudig gebruik is. Van welke soort voucher sprake is moet blijken uit de administratie van de ondernemer. Een ondernemer kan voordeel halen door het moment van BTW-heffing uit te stellen en vouchers voor meervoudig gebruik te verkopen. Bij de verkoop van vouchers moet onderscheid worden gemaakt tussen waardebonnen die inwisselbaar zijn met bijbetaling en waardebonnen die inwisselbaar zijn zonder bijbetaling. Let dus op de juiste administratieve verwerking bij de verkoop en het innemen van vouchers en waardebonnen.

Auteur

Vilsteren_van_Carola_foto.jpg

mr. Carola van Vilsteren

Van Vilsteren BTW advies
Heelsum
Specialisme(n): BTW
Profiel
Neem contact op voor een gratis consult
Fiscaalconsult

Fiscaalconsult is het kenniscentrum en online adviesplatform voor financiële of juridische dienstverleners, als ook controllers van ondernemingen die op zoek zijn naar fiscale expertise.

Fiscaalconsult
Kanaalpark 157
2321 JW Leiden

Volg ons op

 
Fiscaal nieuws ontvangen?

Fiscaal nieuws ontvangen?

Ja, stuur mij de nieuwsbrief met fiscale updates en ontwikkelingen. Gegevensverwerking en verzending overeenkomstig de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG). U ontvangt maximaal 1 nieuwsbrief per week.

Controleer nu uw mailbox

U ontvangt een bericht met instructies om uw e-mailadres te bevestigen.

Fiscaalconsult © 2019. Alle rechten voorbehouden. Privacybeleid en disclaimer

Ready for Online Business
1
0
1