Vraag in Verenigd Koninkrijk betaalde BTW terug ruim vóór 1 juni 2019!

Bij no-deal-Brexit wijzigt procedure voor terugvragen per direct
Gezien het akkoord tussen de EU en het Verenigd Koninkrijk op 10 april 2019 is een (harde) Brexit per 1 juni 2019 nog steeds mogelijk. Als de Brexit niet verder wordt uitgesteld (tot 31 oktober 2019), dan komt ook deze deadline snel dichtbij, maar het is nog steeds onzeker hoe de Brexit precies zal worden uitgevoerd. Wanneer er dan geen afspraken zijn gemaakt over de Brexit met het Verenigd Koninkrijk, dan zal de procedure voor het terugvragen van in het Verenigd Koninkrijk betaalde BTW per direct wijzigen.
12 apr 2019 Laatst gewijzigd: 12 apr 2019 Kennis mr. Carola van Vilsteren

Dien teruggaafverzoek Britse BTW in ruim vóór 1 juni 2019

Vanwege de onzekerheid rondom de uitvoering van de Brexit is het van belang om de BTW die een ondernemer in 2018 in het Verenigd Koninkrijk heeft betaald uiterlijk terug te vragen ruim vóór 1 juni 2019. Dit kan via de Nederlandse Belastingdienst via ‘Teruggaaf van BTW uit andere EU-landen’. Het beste is om het teruggaveverzoek eerder in te dienen, omdat anders de Belastingdienst niet kan garanderen dat het verzoek tijdig wordt doorgestuurd naar het Verenigd Koninkrijk.

Gevolgen indienen teruggaafverzoek bij Brexit

Bij uitvoering van een harde Brexit of no-deal-Brexit kunnen teruggaafverzoeken van Britse BTW niet langer via het portaal van de Nederlandse Belastingdienst worden ingediend, maar moeten dan via de Belastingdienst van het Verenigd Koninkrijk worden teruggevraagd.  En wel volgens de procedures die in het Verenigd Koninkrijk gelden.
Wanneer afspraken worden gemaakt over de uittreding van het Verenigd Koninkrijk uit de EU of wanneer de Brexit verder wordt uitgesteld (tot 31 oktober 2019), lijkt het ook mogelijk te zijn om na 1 juni 2019 de in het Verenigd Koninkrijk betaalde BTW via het teruggaafverzoek bij de Nederlandse Belastingdienst terug te vragen. Maar waarom zou u daarop wachten?

Conclusie

Omdat niet duidelijk is of, en zo ja welke afspraken worden gemaakt bij de uitvoering van de naderende Brexit is het raadzaam om de door ondernemers in 2018 in het Verenigd Koninkrijk betaalde BTW terug te vragen ruim vóór 1 juni 2019.

Auteur

Vilsteren_van_Carola_foto.nieuw.jpg

mr. Carola van Vilsteren

Van Vilsteren BTW advies
Heelsum
Specialisme(n): BTW
Profiel
Neem contact op voor een gratis consult

Lees meer van deze auteur ...

Opnieuw uitstel: BTW-gevolgen van de Brexit voor de Nederlandse ondernemer

12 apr 2019 Wederom is door de EU uitstel verleend aan het Verenigd Koninkrijk (hierna: VK), tot 1 juni 2019 als niet wordt meegedaan aan de Europese verkiezingen en anders tot uiterlijk 31 oktober 2019. De Brexit van het Verenigd Koninkrijk (hierna: VK) en de gevolgen daarvan houden veel ondernemers al gedurende meerdere jaren bezig. Een Brexit betekent voor de Nederlandse ondernemer die transacties met ondernemers in het VK heeft, omvangrijke wijzigingen in de BTW-heffing. Er zal daarom tijdig actie moeten worden ondernomen.
Fiscaalconsult

Fiscaalconsult is het kenniscentrum en online adviesplatform voor financiële of juridische dienstverleners, als ook controllers van ondernemingen die op zoek zijn naar fiscale expertise.

Fiscaalconsult
Kanaalpark 157
2321 JW Leiden

Volg ons op

 
Fiscaal nieuws ontvangen?

Fiscaal nieuws ontvangen?

Ja, stuur mij de nieuwsbrief met fiscale updates en ontwikkelingen. Gegevensverwerking en verzending overeenkomstig de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG). U ontvangt maximaal 1 nieuwsbrief per week.

Controleer nu uw mailbox

U ontvangt een bericht met instructies om uw e-mailadres te bevestigen.

Fiscaalconsult © 2019. Alle rechten voorbehouden. Privacybeleid en disclaimer

Ready for Online Business
1
0
1