Wetsvoorstel excessief lenen bij eigen vennootschap per 2023

Inventariseer uw opties ruim van tevoren om straks heffing te voorkomen
Het wetsvoorstel dat DGA’s moet beperken om te lenen van de eigen vennootschap is onlangs bij de Tweede Kamer ingediend. Na een eerdere online consultatie van een concept, ligt er nu dus een definitief voorstel vanuit het kabinet. Wij bespreken de impact van dit voorstel en de wijzigingen ten opzichte van de eerdere conceptversie.
13 jul 2020 Laatst gewijzigd: 29 sep 2020 Kennis mr. drs. Martijn van der Kroon

DGA mag maximaal € 500k lenen

Vanaf 2023 mogen DGA’s samen met hun partners (wanneer ze ten minste 5% aandelen van een vennootschap bezitten) nog maar maximaal € 500.000 lenen van de eigen vennootschap. Het kabinet wil zo middels dit wetsvoorstel het zogenoemde excessief lenen bij de eigen vennootschap ontmoedigen. Door de huidige coronacrisis zal het wetsvoorstel een jaar later ingaan dan was gepland: in 2023 in plaats van 2022.

Als er per einde van het jaar 2023 (en volgende) méér geleend is van de vennootschap, dan wordt dit meerdere belast als fictieve dividenduitkering. Hierover is straks 26,9% inkomstenbelasting verschuldigd. In het conceptvoorstel was daarbij nog sprake van dubbele heffing. Als dividend werd uitgekeerd om de te hoge schuld af te lossen, dan was over die dividenduitkering ook 26,9% inkomstenbelasting verschuldigd. In het huidige wetsvoorstel wordt deze dubbele heffing voorkomen.

Als al in een eerder jaar over een hoger saldo aan schulden inkomstenbelasting is betaald, dan geldt die hogere drempel ook voor volgende jaren. Oftewel, is de schuld in het eerste jaar € 1 miljoen, dan moet over € 500.000 belasting worden betaald. Bedraagt de schuld in het jaar erop € 2 miljoen, dan hoeft niet over € 1,5 miljoen maar enkel over de aangroei van € 1 miljoen belasting te worden betaald.

Naast de DGA en de partner zelf mogen ook bepaalde andere familieleden niet meer dan € 500.000 bij de vennootschap van de DGA lenen. Als zij wel meer hebben geleend, dan moet ook over dit meerdere 26,9% inkomstenbelasting worden betaald en wel door de DGA.

Uitzondering voor eigenwoningschuld

Het wetvoorstel geldt voor alle schulden die de DGA aangaat bij zijn eigen vennootschap. Echter, voor schulden voor de financiering van de eigen woning is een uitzondering gemaakt. Deze eigenwoningschulden tellen niet mee voor de € 500.000-drempel. Alle eigenwoningschulden die zijn aangegaan voor 31 december 2022 vallen onder deze uitzondering. Voor eigenwoningschulden bij de eigen vennootschap vanaf 2023 geldt de uitzondering alleen wanneer een recht van hypotheek op de eigen woning is verstrekt aan de vennootschap.

Gevolgen voor u

De maatregel treedt per 1 januari 2023 in werking, maar wij raden aan om nu al uw huidige situatie te bekijken. Als de huidige schulden bij uw vennootschap te hoog zijn, is het verstandig om uw opties te inventariseren. Is aflossing of herfinanciering mogelijk? Vormt de schuld (deels) een eigenwoningschuld? Welke andere opties tot voorkoming van de heffing zijn er in uw specifieke situatie?

Mocht u hierover vragen hebben, neem dan vooral contact met mij op.

Auteur

Kroon_van_der_Martijn.foto.jpg

mr. drs. Martijn van der Kroon

C&B More
Rotterdam
Specialisme(n): Bedrijfsopvolging, estate planning (schenken & erven), innovatiebox, werknemersparticipaties, (internationale) vennootschapsbelasting, inkomstenbelasting, ANBI, scheepvaart
Profiel
Neem contact op voor een gratis consult
Fiscaalconsult

Fiscaalconsult is het kenniscentrum en online adviesplatform voor financiële of juridische dienstverleners, als ook controllers van ondernemingen die op zoek zijn naar fiscale expertise.

Fiscaalconsult
Kanaalpark 157
2321 JW Leiden

Volg ons op

 
Fiscaal nieuws ontvangen?

Fiscaal nieuws ontvangen?

Ja, stuur mij de nieuwsbrief met fiscale updates en ontwikkelingen. Gegevensverwerking en verzending overeenkomstig de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG). U ontvangt maximaal 1 nieuwsbrief per week.

Controleer nu uw mailbox

U ontvangt een bericht met instructies om uw e-mailadres te bevestigen.

Fiscaalconsult © 2019. Alle rechten voorbehouden. Privacybeleid en disclaimer

Ready for Online Business
1
0
1