Nieuwe ceo Volksbank hield vast aan Greencard ondanks risico’s Amerikaanse belastingwetgeving

Informeer uw cliënten met een (verlopen) Greencard en voorkom problemen
De nieuwe topman van de Volksbank, Martijn Gribnau, wilde na zijn aanstelling vasthouden aan zijn Greencard, ook al zou dit de staatsbank blootstellen aan grote risico’s. De bank komt hierdoor namelijk onder de strenge Amerikaanse sanctie- en belastingwetgeving. Dit melden ook het FD en de Telegraaf in augustus 2020.
24 aug 2020 Laatst gewijzigd: 19 sep 2020 Kennis mr. Michael Littaur

Drie advocatenkantoren brachten risico’s greencard in kaart

De Volksbank huurde maar liefst drie grote advocatenkantoren in om de risico’s in kaart te brengen en een oplossing te zoeken. Er zijn daarin ook andere opties dan het opgeven van de Amerikaanse Greencard onderzocht, maar die bleken ook te risicovol.

Een bezitter van een (verlopen) Greencard, een persoon die in de US is geboren of een Amerikaanse ouder heeft, is wereldwijd belastingplichtig in de VS. Deze personen worden door de VS een US Person genoemd. Voor US persons, en in bepaalde gevallen de bedrijven waar ze voor werken, geldt naast FATCA ook de Amerikaanse sanctiewet.

Opzeggen Greencard is niet voldoende om van Amerikaanse verplichtingen af te komen

De bank en haar (drie) advocatenkantoren belichten het probleem vanuit de Volksbank, terwijl de gevolgen ook voor rekening komen van Martijn Gribnau persoonlijk zoals hieronder uitgelegd. Het toont aan dat niks doen helaas geen optie is.

Als bestuurder en US person tegelijk moet de CEO van Volksbank elk jaar een FBAR (Foreign Bank Account Report) inleveren. Dit is een overzicht met alle rekeningen waar Gribnau voor tekenbevoegd is. Indien de CEO tekenbevoegd is voor de bedrijfsrekeningen van de Volksbank, zal hij deze ook moeten opgeven in zijn persoonlijke aangifte op straffe van een boete die kan oplopen tot 100% van het saldo.

Tevens valt de Volksbank op haar beurt ook onder de verplichting van FATCA waarbij de bank alle rekeninggegevens van US persons moet doorgeven aan de Amerikaanse belastingdienst op straffe van een boete van 30% over gelden die via de VS lopen. De Volksbank zal, indien Gribnau bij een van haar banken bankiert, de banksaldi van haar CEO dus ook moeten opgeven aan de Amerikaanse belastingdienst. 

Het opzeggen van de Greencard alleen volstaat absoluut niet om van de verplichtingen aan Amerika af te komen. Gribnau zal pas echt van de Amerikaanse verplichtingen verlost zijn als hij zijn Amerikaanse eind belastingopgave correct heeft gedaan.

Tevens moet hij, afhankelijk van de duur van het werkend verblijf in Amerika, een aanvullend exit tax formulier invullen. In voorkomende gevallen dient er dan nog te worden afgerekend met de Amerikaanse fiscus.

Voor dit artikel sprak Americans Overseas met meerdere financiële en juridische experts uit haar netwerk waaronder medewerkers van de ‘big four’ en FATCA specialisten.

Michael Littaur geeft sinds 2012 met het team van Americans Overseas voorlichting over de Amerikaanse belastingplicht en verbindt de juiste Amerikaanse belastingrecht specialisten met Nederlandse belastingrecht specialisten. Wij informeren regelmatig de Tweede Kamer, de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB), de belastingdienst en daarnaast multinationals en duizenden individuen in heel Europa.

Heeft u aanvullende vragen? Daarvoor kunt u ook vrijblijvend met mij contact opnemen.

Auteur

Littaur_Michael_foto.MC1.jpg

mr. Michael Littaur

Americans Overseas B.V.
Amsterdam
Specialisme(n): Amerikaanse belastingwetgeving, FATCA, expats
Profiel
Neem contact op voor een gratis consult
Fiscaalconsult

Fiscaalconsult is het kenniscentrum en online adviesplatform voor financiële of juridische dienstverleners, als ook controllers van ondernemingen die op zoek zijn naar fiscale expertise.

Fiscaalconsult
Kanaalpark 157
2321 JW Leiden

Volg ons op

 
Fiscaal nieuws ontvangen?

Fiscaal nieuws ontvangen?

Ja, stuur mij de nieuwsbrief met fiscale updates en ontwikkelingen. Gegevensverwerking en verzending overeenkomstig de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG). U ontvangt maximaal 1 nieuwsbrief per week.

Controleer nu uw mailbox

U ontvangt een bericht met instructies om uw e-mailadres te bevestigen.

Fiscaalconsult © 2019. Alle rechten voorbehouden. Privacybeleid en disclaimer

Ready for Online Business
1
0
1