Ondernemingsfaciliteiten

Hoge Raad komt ondernemer met lijfrentepolis fiscaal tegemoet

5 jan 2019 Jurisprudentie Ondernemers die bij de belastingrechter klagen over ongeoorloofde discriminatie met werknemers. Het komt niet zo vaak voor en als het al voorkomt, vangt de ondernemer meestal bot. De rechter oordeelt dan dat er sprake is van ongelijke gevallen waardoor een aparte fiscale behandeling voor beide groepen is toegestaan. De Hoge Raad oordeelt echter anders bij een ondernemer met een lijfrentepolis.
Verder lezen...

Five reasons not to start with a BV in the Netherlands

26 nov 2018 Kennis If an individual or a group of individuals decide to set up a business in the Netherlands (often contemplated by the spouse of an expatriate), we usually advise the start-up that a choice for a limited liability company (hereafter BV) is a lot less tax advantageous than becoming sole proprietor (eenmanszaak) or a (personal) partnership (VOF). Please note that setting up a business, let alone a BV, may in certain cases be impossible from an immigration point of view.
Verder lezen...

In de wolken met oude VAR-WUO. Claim status fiscaal ondernemer

7 aug 2018 Opinie Barbara Rijskamp is belastingadviseur met passie voor haar vak. In dit blog wil zij u graag op een vermakelijke manier meenemen in de fiscale praktijk. De zaken zijn gebaseerd op verschenen jurisprudentie, waarbij de namen zijn gefingeerd.
Verder lezen...

Geen ondernemer en toch zelfstandigenaftrek?

6 jul 2018 Jurisprudentie In het zomerseizoen wordt er veel op het land gewerkt om aardappels te rooien, appels te plukken of paprika’s te draaien. Veelal gebeurt dit in loondienst, maar lang niet altijd. Zo wordt er veel arbeidskracht ingehuurd, maar wat is hun status op fiscaal terrein? Dat ligt aan de feitelijke situatie.
Verder lezen...

Cursus bedrijfsopvolgingsregeling SW

door mr. John Bult / 3 PE-punten / Wassenaar
Aanmelden

Cursus bedrijfsopvolging in de IB en Vpb

door Jan Willem Kemper RB / 3 PE-punten / Wassenaar
Aanmelden

Geruisloze terugkeer uit de BV

8 jun 2018 Kennis Veel accountants en administrateurs deinzen ervoor terug: een geruisloze terugkeer. Te ingewikkeld. Toch is het raadzaam nader te onderzoeken of dit een oplossing kan zijn wanneer de BV een last begint te vormen. Zeker wanneer er sprake is van verrekenbare verliezen, kan het de moeite waard zijn. Hieronder volgt een rijtje met de meest voorkomende redenen om geruisloos terug te keren uit de BV.
Verder lezen...

Kosten werkruimte in koopwoning ZZP-er soms toch aftrekbaar

26 mei 2018 Kennis ZZP-ers werken vaak geheel of gedeeltelijk in of vanuit hun eigen huis. In de regel zijn de kosten van een werkruimte thuis slechts aftrekbaar indien deze voldoende zelfstandigheid bezit en afzonderlijk verhuurbaar is. Een inpandige slaapkamer voldoet doorgaans niet aan deze voorwaarde alleen al door het ontbreken van een eigen opgang. Bij een koopwoning is in dat geval nog wel aftrek mogelijk via de methode van de administratieve splitsing. Voorwaarden hiervoor zijn dat u als eigenaar de werkruimte uitsluitend zakelijk gebruikt en deze ruimte tenminste 10% van uw woning uitmaakt.
Verder lezen...

Voorkom dat reservering fiscale oudedagsreserve (FOR) leidt tot forse aanslag inkomstenbelasting in box 3

23 feb 2018 Jurisprudentie De fiscale oudedagsreserve (FOR) is ontwikkeld voor zelfstandige ondernemers om een deel van de winst te reserveren voor hun oudedagsvoorziening. In de toekomst of uiterlijk bij het staken van de onderneming kan dan een lijfrente worden aangekocht of een tegoed gestort worden op banksparen. De liquide middelen hiervoor mogen niet in de onderneming worden aangehouden, aldus een recente uitspraak van Rechtbank Gelderland. Deze moeten dus overgeheveld worden naar box 3. Dit staat echter nergens vermeld op de website van de Belastingdienst. Hoe ga je hiermee om?
Verder lezen...

Investeringsaftrek te laag berekend bij samenwerkingsverband?

8 feb 2018 Jurisprudentie Bij samenwerkingsverbanden is de investeringsaftrek vaak te laag berekend, aldus Hof Den Bosch. Eind 2017 oordeelde dit hof dat de berekening van de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (hierna KIA) tot een te laag bedrag leidt voor samenwerkingswerkingsverbanden. Dit betekent een mogelijkheid tot belastingbesparing. Wij lichten de situatie graag toe.
Verder lezen...

Zijn studiekosten aftrekbaar als ondernemingskosten of als scholingskosten?

12 dec 2017 Jurisprudentie Regelmatig verschijnen er uitspraken in de jurisprudentie, waarbij er discussie is of de gemaakte studiekosten kunnen drukken op de winst uit onderneming of onder de (particuliere) scholingsaftrek vallen. Dit kan ook impact hebben op toepassing van de zelfstandigenaftrek. Immers, de gemaakte uren voor de studie kunnen meetellen voor het urencriterium als de studie als zakelijk wordt aangemerkt.
Verder lezen...

Ondernemers in de zorg zijn lang niet altijd fiscaal ook ondernemer

29 nov 2017 Jurisprudentie Regelmatig verschijnen uitspraken in de jurisprudentie, waarbij het ondernemerschap voor de inkomstenbelasting wordt geschrapt. Dat dit heel veel impact heeft, moge duidelijk zijn: niet langer recht op zelfstandigenaftrek en de MKB-winstvrijstelling. En zeer waarschijnlijk ook verlies van toeslagen. Dit scheelt al gauw duizenden euro’s per jaar. En dat is veel geld voor een medewerkster in de kraamzorg of in de thuiszorg.
Verder lezen...

Recht op zelfstandigenaftrek is niet vanzelfsprekend

17 jul 2017 Kennis Veel ondernemers denken recht te hebben op de zelfstandigenaftrek, omdat ze meer dan 1225 per jaar ‘ondernemen’. Er zijn echter meer voorwaarden waaraan moet worden voldaan. Onderbouw het ondernemerschap en leg de uren goed vast. Ontstaat er later een conflict met de fiscus hierover, dan heb je meer kans om die tot een goed einde te brengen!
Verder lezen...
Fiscaalconsult

Fiscaalconsult is het kenniscentrum en online adviesplatform voor financiële of juridische dienstverleners, als ook controllers van ondernemingen die op zoek zijn naar fiscale expertise.

Fiscaalconsult
Kanaalpark 157
2321 JW Leiden

Volg ons op

 
Fiscaal nieuws ontvangen?

Fiscaal nieuws ontvangen?

Ja, stuur mij de nieuwsbrief met fiscale updates en ontwikkelingen. Gegevensverwerking en verzending overeenkomstig de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG). U ontvangt maximaal 1 nieuwsbrief per week.

Controleer nu uw mailbox

U ontvangt een bericht met instructies om uw e-mailadres te bevestigen.

Fiscaalconsult © 2019. Alle rechten voorbehouden. Privacybeleid en disclaimer

Ready for Online Business
1
0
1