Fiscaalconsult
Niet leesbaar?
Nieuwsbrief Fiscaalconsult / update voor specialisten nr. 2020-01

Beste relatie,

Allereerst een goed, gezond en succesvol 2020 toegewenst! Ook dit jaar ontvangt u weer tweewekelijks de nieuwsbrief met daarin de nieuwe publicaties van onze fiscaal specialisten.

Verder wijzen wij u graag op de eerstkomende fiscale PE-cursussen in Wassenaar. De btw-cursus 'KOR wordt OVOB' vindt daar plaats op 21 januari a.s.. De andere 4 fiscale cursussen vindt u op https://www.fiscaalconsult.nl/academy

Wilt u een inhoudelijke vraag stellen aan een fiscaal-specialist (over een publicatie)? U kunt dan eenvoudig contact opnemen via de daartoe bestemde button onderaan de publicatie; een consult van een kwartier is geheel gratis en verplicht u tot niets.

Wij denken u hiermee wederom van interessante fiscale mogelijkheden te voorzien, zodat u hiermee voor uw cliënten ideeën kunt opdoen. Als u suggesties voor ons heeft, neem dan gerust contact op, telefonisch dan wel per e-mail.

Wij stellen het op prijs als u deze nieuwsbrief doormailt aan andere collega-adviseurs. Als zij zich gratis hierop willen abonneren, dan kan dat op https://www.fiscaalconsult.nl/abonneren

Met hartelijke groet,

Fiscaalconsult / Michiel Opgenoort

(M: 0641213782)


Btw-cursus KOR wordt OVOB
Datum dinsdag 21 jan 2020 16:00 uur
Aanvang Van 16.00 tot 19.30 uur. Inloop vanaf 15.30 uur
Docent mr. drs. Geert Beuker
Locatie

Van der Valk Hotel Wassenaar, Zijdeweg 54, 2245 BZ, Wassenaar

Kosten deelname 195.00 excl. btw
door mr. drs. Geert Beuker / 3 PE-punten / Wassenaar
De kleine ondernemingsregeling in de btw (KOR) wordt per 1 januari 2020 vervangen door een facultatieve omzetgerelateerde vrijstellingsregeling omzetbelasting (OVOB). Belangrijk is om te bepalen voor welke cliënten het interessant is om voor de OVOB kiezen of juist niet. Aan de hand van praktijkcases met cijfervoorbeelden wordt dit tijdens de cursus inzichtelijk gemaakt.
Aanmelden
Cursus actualiteiten loonheffingen
Datum donderdag 20 feb 2020 16:00 uur
Aanvang Van 16.00 tot 19.30 uur. Inloop vanaf 15.30 uur
Docent Jacques Raaijmakers
Locatie

Van der Valk Hotel Wassenaar, Zijdeweg 54, 2245 BZ, Wassenaar

Kosten deelname 195.00 excl. btw
door Jacques Raaijmakers / 3 PE-punten / Wassenaar
Ingegaan wordt op de laatste ontwikkelingen binnen de loonheffingen, waaronder de dienstbetrekking van de DGA en zijn/haar familie, de sociale verzekeringsplicht, de positie van de ZZP-er en de gebruikelijk loonregeling. Verder worden praktijkcases besproken die gaan over grensoverschrijdende arbeid en de aangepaste 30%-regeling. Wat zijn fiscaal gunstige en werkbare oplossingen? Deze cursus wordt u aangeboden door Raaijmakers Belastingadvies en Educatie te Den Haag en Fiscaalconsult.
Aanmelden
Cursus fiscaal boeterecht
Datum woensdag 18 mrt 2020 16:00 uur
Aanvang Van 16.00 tot 19.30 uur. Inloop vanaf 15.30 uur
Docent mr. Merijn van Leeuwen
Locatie

Van der Valk Hotel Wassenaar, Zijdeweg 54, 2245 BZ, Wassenaar

Kosten deelname 195.00 excl. btw
door mr. Merijn van Leeuwen / 3 PE-punten / Wassenaar
De Belastingdienst legt jaarlijks voor tientallen miljoenen euro´s aan fiscale boetes op. Soms terecht en soms niet. Stel dat uw cliënt het niet eens is met de opgelegde boete, wat zijn dan goede argumenten om tijdens de bezwaar- en beroepsprocedure naar voren te brengen? Zeker als uw cliënt bij de procedure aanwezig is, wilt u goed beslagen ten ijs komen. Een aantal cases en mogelijkheden passeren de revue.
Aanmelden
Gerechtshof vernietigt boetes die louter zijn gebaseerd op stellingen
Enkel het aandragen van stellingen ter onderbouwing van een vergrijpboete is niet voldoende aldus het Gerechtshof. De Inspecteur zal zich meer moeten inspannen om (voorwaardelijke) opzet te bewijzen.
Verder lezen...
Bedrijfsopvolgingsfaciliteiten na splitsing beperkt van toepassing, aldus Rechtbank
Wacht met schenking onderneming totdat aan bezitsvereiste van 5 jaar is voldaan
Twee eigenaren hadden gezamenlijk verschillende optiek- en hoorwinkels. Door verschil in inzicht werden de twee typen winkels verdeeld over de eigenaren. De vrouw die de hoorwinkels krijgt schenkt de aandelen in de gesplitste vennootschap aan haar zoon. De rechtbank oordeelt dat de bedrijfsopvolgingsfaciliteiten (BOF) slechts beperkt van toepassing zijn, aangezien niet volledig aan het bezitsvereiste is voldaan.
Verder lezen...
Rondreizende handelaar fiscaal toch inwoner van Nederland, aldus Rechtbank
Materiële werkelijkheid is bepalend voor vraag of iemand inwoner is van Nederland
Op 9 december 2019 is een interessante uitspraak van Rechtbank Breda gepubliceerd over de vraag of een rondreizende handelaar voor de belastingheffing inwoner is van Nederland. De handelaar in kwestie kon onvoldoende aantonen dat hij niet in Nederland woonde, dan wel als fiscaal inwoner van Spanje of Duitsland moest worden beschouwd. De navorderingsaanslagen inkomstenbelasting en naheffingsaanslagen omzetbelasting waren dan ook terecht opgelegd.
Verder lezen...
Onderneming in BV-vorm in 2020 fiscaal vaak voordeliger dan een IB-onderneming
Heroverweeg ondernemingsstructuur door tariefsaanpassingen in 2020
Ondernemers kunnen er voor kiezen om hun onderneming te drijven middels een IB-onderneming (denk hierbij aan de eenmanszaak, VOF of maatschap) dan wel een B.V. De keuze voor een bepaalde rechtsvorm wordt vaak ingegeven door fiscale motieven. Door wetswijzigingen per 1 januari 2020 kan het zo zijn, dat uw huidige rechtsvorm fiscaal niet meer optimaal is.
Verder lezen...
Wetswijziging 2020: zelfstandigenaftrek wordt in 9 jaar afgebouwd van € 7.280 naar € 5.000
Beter zou zijn geweest het urencriterium te vervangen door inkomenscriterium
Conform de wetswijziging wordt de zelfstandigenaftrek vanaf 2020 verminderd. Dit voordeel wordt -ook voor zzp'ers- de komende negen jaar teruggebracht van 7.280 euro naar 5.000 euro. De zelfstandigenaftrek bedraagt dan in 2020 nog 7.030 euro. ZZP Nederland heeft laten weten deze beperking te beschouwen als een signaal van anti-ondernemers sentimenten in de politiek.
Verder lezen...
Volg ons ook op LinkedIn
Wilt u via LinkedIn op de hoogte gehouden worden van fiscaal nieuws, speciaal voor belastingadviseurs, accountants en administrateurs?
Volgen op LinkedIn