Fiscaal nieuws ontvangen?

Ja, stuur mij de nieuwsbrief met fiscale updates en ontwikkelingen. Gegevensverwerking en verzending overeenkomstig de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG). U ontvangt maximaal 1 nieuwsbrief per week.

Controleer nu uw mailbox

U ontvangt een bericht met instructies om uw e-mailadres te bevestigen.

Fiscaalconsult
Niet leesbaar?
Nieuwsbrief Fiscaalconsult nr. 2022-09 / cursus belastingcontrole, data-analyse en steekproeven 23 juni a.s. Rijswijk

Beste relatie,

Bijgaand ontvang je weer de tweewekelijkse publicaties van onze fiscaal specialisten.

De belastingcontroles komen eraan. Haal in één keer (de verplichte) 4 PE-punten in Rijswijk (ZH) op 23 juni a.s. met de cursus belastingcontrole, data-analyse en steekproeven. Klik hier voor meer info en aanmelding.

Heb je fiscale vragen of wil je fiscaal up-to-date blijven, doe dan de woensdagochtenden mee met het Fiscaal Spreekuur, waarin fiscaal specialisten deelnemen. Deelname is de eerste vier weken gratis en je zit dan nergens aan vast. Klik hier voor meer info en aanmelding. Je kunt dan woensdag 18 mei a.s. (morgen) meteen meedoen als je wilt.

Wekelijks op vrijdagmiddag om 16.30 uur is er Fiscaal Inside, het online kwartiertje om de week af te sluiten. Vrijdag 20 mei hebben we als gast Michiel Opgenoort. We gaan het dan met hem hebben over het verdere uitstel van betaling van de coronaschulden en het gewijzigd beleid op dit punt. Klik hier voor meer info en een herinneringsmail.

Wil je een inhoudelijke vraag stellen aan een fiscaal-specialist (over een publicatie)? Je kunt dan eenvoudig contact opnemen via de daartoe bestemde button onderaan de publicatie; een consult van een kwartier is geheel gratis en verplicht je tot niets.

Wij denken je hiermee wederom van interessante fiscale mogelijkheden te voorzien, zodat je hiermee voor cliënten ideeën kunt opdoen. Als je suggesties voor ons hebt, neem dan gerust contact op, telefonisch dan wel per e-mail.

Wij stellen het op prijs als je deze nieuwsbrief deelt met andere collega-adviseurs. Als zij zich gratis hierop willen abonneren, dan kan dat op https://www.fiscaalconsult.nl/abonneren

Met hartelijke groet,

Fiscaalconsult / Michiel Opgenoort

(M: 0641213782)

Cursus tax & technology: belastingcontrole, data-analyse en steekproeven
Datum donderdag 23 jun 2022 16:00 uur
Aanvang Van 16.00 tot 20.30 uur. Inloop vanaf 15.30 uur
Docent Willem Veldhuizen RE RTAP
Locatie

Hotel & Restaurant Savarin, Laan van Hoornwijck 29, 2289 DG, Rijswijk
LET OP: gewijzigde locatie!

Kosten deelname 295.00 excl. btw
door Willem Veldhuizen RE RTAP / 4 PE-punten / Rijswijk
Controle door de Belastingdienst is weer actueel. Vanwege de coronamaatregelen was het aantal boekenonderzoeken zodanig gedaald dat er kamervragen over werden gesteld. De Belastingdienst heeft in de afgelopen jaren veel nieuwe controleurs en EDP-auditors opgeleid en is qua organisatie klaar voor het opvoeren van het aantal controles. In het jaarplan 2020-2025 van de Belastingdienst staat dat vooral ondernemers die niet onder het HT vallen extra aandacht kunnen verwachten. In de praktijk zullen dan vooral de kleinere ondernemers met een belastingcontrole worden geconfronteerd. Dat gebeurt met behulp van data-analyse en steekproeven, waar niet alle (belasting)adviseurs mee bekend zijn. Tax & technology, wat kunt u verwachten en hoe beschermt u uw cliënt tegen mogelijke buitensporigheden aan de kant van de Belastingdienst?
Aanmelden
Fiscaal Spreekuur
Datum woensdag 1 jun 2022 09:00 uur
Aanvang Woensdags van 9.00 uur tot 10.00 uur. Inloggen vanaf 8.45 uur.
Docenten Frits Algie
mr. drs. Michiel Opgenoort
mr. Toon Hasselman
mr. drs. Alex Meijer
mr. Mark Geerets
Jacques Raaijmakers
Locatie

Online vanaf je eigen desktop, laptop, tablet of smartphone.

Kosten deelname 29.00 excl. btw
Hét Fiscaal Spreekuur: je online vaktechnisch overleg voor MKB-adviseurs, wekelijks op woensdagochtend
Heb je regelmatig fiscale vragen waarop je niet één twee drie het antwoord weet, of waarover je ook graag de mening van een ander wil horen? Tijdens het vaktechnisch overleg van hét Fiscaal Spreekuur op woensdagochtend tussen 9.00 en 10.00 uur kun je die voorleggen. Onder leiding van onze fiscaal specialisten worden de ingebrachte (cliënt)cases besproken. Na afloop van het jaar ontvang je als abonnee een bewijs van deelname voor aanvraag van de PE-punten. Meld je nu aan, want voorlopig is deelname gratis.
Aanmelden
Michiel van der Pol - Uitstelbeleid fiscus; herziening Leidraad invordering per 1 april 2022
Datum vrijdag 20 mei 2022 16:30 uur
Aanvang Vrijdags van 16.30 uur tot 16.45 uur (max. uitloop tot 17.00 uur). Inloggen vanaf 16.15 uur.
Locatie

Online vanaf je eigen desktop, laptop, tablet of smartphone.

Aanmelden is alleen nodig wanneer je een herinneringsmail wilt ontvangen.

Kosten deelname 0.00 excl. btw
Fiscaal Inside: je wekelijkse online kwartiertje voor belastingadviseurs en andere beoefenaars van het fiscale vak, GRATIS DEELNAME
Afhankelijk van de gastspreker die we uitnodigen, passeert de fiscaliteit van de afgelopen week de revue. Opinies worden uitgewisseld en interessante discussies gaan we niet uit de weg. Je online kwartiertje wordt verzorgd middels Adobe Connect (max. 100 deelnemers). Als gespreksleiders treden op Frits Algie en Michiel Opgenoort. Dit is de link: https://zelb.adobeconnect.com/fi/ om mee te kijken en te luisteren. Log vrijdag in vanaf 16.15 uur als gast met je voor- en achternaam. Wil je om 16.15 uur per mail (wekelijks) een herinnering ontvangen, meld je dan aan.
Aanmelden
Btw en cryptocurrencies: hoe zit dat met de btw-heffing en aftrek van voorbelasting?
We kennen inmiddels een tal van cryptocurrencies en dit neemt alleen maar toe. Ook neemt toe de interesse en handel in cryptocurrencies. Steeds meer ondernemers handelen in cryptocurrencies of accepteren een aantal als betaalmiddel. Het is dan ook belangrijk om te weten wat de btw-gevolgen zijn voor zowel de heffing als de aftrek van voorbelasting.
Verder lezen...
Correctie van btw-aftrek bij koper, omdat geen sprake is van voortgezet belast gebruik
Hoge Raad bevestigt naheffing bij verkoper, als koper pand binnen herzieningsperiode vrijgesteld gaat leveren
In deze zaak gaat het om een koper van een pand in verhuurde staat. Ter zake van de overdracht van het pand is geen btw in rekening gebracht omdat sprake is van overgang van een onderneming. Een belangrijk element bij overdracht van een onderneming is dat de koper de rechten en verplichtingen van de verkoper overneemt. In deze zaak pakt dit voor de Hoge Raad in februari 2022 vervelend uit omdat de btw die de koper ooit in aftrek heeft gebracht, wordt gecorrigeerd bij de verkoper.
Verder lezen...
Definitie organisatorische verwevenheid ruimer dan gedacht
Hoge Raad geeft aan dat de voorwaarden voor een fiscale eenheid voor de btw in onderlinge samenhang moet worden gezien
Een fiscale eenheid bestaat voor de omzetbelasting alleen als de ondernemers financieel, organisatorisch en economisch opzicht zodanig zijn verweven, dat zij een eenheid vormen. De Hoge Raad heeft zich in februari 2022 uitgelaten over de wijze waarop invulling moet worden gegeven aan de voorwaarde organisatorische verwevenheid.
Verder lezen...
Verkopers van vastgoed: let bij optie belaste levering btw op herzieningsperiode
Btw-risico bij later vrijgesteld gebruik door koper ligt vooral bij verkoper
Zoals bekend is de levering van ander vastgoed dan nieuwe gebouwen en bouwterreinen vrijgesteld van btw. Wanneer de levering van een gebouw plaatsvindt binnen de termijn waarbinnen ten laste van de verkoper herziening van de eerder in aftrek gebrachte btw plaatsvindt, kunnen verkoper en koper opteren om de levering te belasten met btw. De verkoper hoeft in dat geval niet te herzien. Het belang (en het risico) van een optie ligt dus vooral bij de verkoper.
Verder lezen...
LET OP : Tijdelijke wijziging van het uitstelbeleid voor ondernemers met betalingsproblemen!
Besluit Staatssecretaris van eind april 2022 geeft ‘lucht’ aan ondernemers zonder betalingsregeling
Vanwege de uitzonderlijke gevolgen van de coronacrises op financieel gebied heeft de ontvanger tijdelijk een pas op de plaats gemaakt met de dwanginvordering van openstaande belastingschulden bij de belastingdienst. Nu kan het zijn dat de openstaande belastingschuld door alle coronaperikelen aan de aandacht van sommige ondernemers is ontsnapt. De staatsecretaris van Financiën vindt het van groot belang dat deze ondernemers alsnog in staat worden gesteld om uit eigen beweging aan de verplichtingen jegens de ontvanger kunnen voldoen en komt met een tijdelijke regeling.
Verder lezen...
Update box 3: hersteloperatie
Kabinet kiest voor rechtsherstel via de spaarvariant
In vervolg op het Kerstarrest van 24 december 2021 heeft het kabinet nagedacht op welke wijze aan belastingplichtigen die in box 3 te hoge belastingaanslagen zijn opgelegd recht kan worden gedaan. Het kabinet heeft eind april 2022 een keuze gemaakt voor het herstel via de spaarvariant en besloten om voor de niet-bezwaarmakers te wachten op een arrest van de Hoge Raad die later in 2022 wordt verwacht. Graag geven wij een update van de stand van zaken.
Verder lezen...
Volg ons ook op LinkedIn
Wilt u via LinkedIn op de hoogte gehouden worden van fiscaal nieuws, speciaal voor belastingadviseurs, accountants en administrateurs?
Volgen op LinkedIn
1
0
0