Fiscale cursus huwelijk en echtscheiding ondernemer

door Kirsten Kievit LL.M / 3 PE-punten / Wassenaar
Het huwelijk met bijbehorend huwelijksvermogensrecht heeft een enorme impact op de juridische en fiscale positie van de ondernemer en de echtgenoot. Welke keuzes maakt de IB-ondernemer en de DGA op dit front? En is dat wel slim? Een echtscheiding kan iedere ondernemer overkomen. En is uw cliënt dan in staat om zonder fiscale afrekening de onderneming te continueren? De cursus laat aan de hand van praktijkvoorbeelden zien wat de gevolgen zijn wanneer de IB-ondernemer dan wel de DGA in het huwelijk treedt en vervolgens gaat scheiden. Wat gebeurt er met de eenmanszaak, de aandelen van de BV en de eigen woning? Een aantal scenario’s worden rekenkundig uitgewerkt, zodat u na de cursus hiermee gericht aan de slag kunt. Deze cursus wordt u aangeboden door Lex Cura en Fiscaalconsult.
U kunt zich niet meer inschrijven voor deze cursus.

Het maakt nogal verschil of de ondernemer of DGA binnen of buiten algehele gemeenschap van goederen is gehuwd, zeker als het tot een echtscheiding komt. Een belangrijke vraag bij huwelijksvoorwaarden is of deze ook op de juiste manier worden nageleefd. De niet nagekomen periodieke verrekenbedingen zijn een bekend probleem bij echtscheiding. En in hoeverre is het nieuwe huwelijksvermogensrecht per 1 januari 2018 op de situatie van uw cliënt van invloed? Heeft u voor uw cliënt een oplossing voor een rechtvaardige verdeling en begrijpt u de fiscale impact daarvan? Met name de gevolgen voor de inkomstenbelasting en schenkbelasting spelen daarin een rol. Kirsten zet het tijdens de cursus voor u op een rij, zodat u niks over het hoofd ziet.

De onderwerpen van de cursus

De cursus is vooral geschikt voor belastingadviseurs, maar ook accountants, notarissen en advocaten zijn welkom. Aan de orde komt:

  • Wat betekent het (nieuwe) huwelijksvermogensrecht voor de ondernemer/DGA juridisch en fiscaal?
  • Slimme keuzes ondernemer/DGA bij aanvang huwelijk
  • De juridische en fiscale impact van een echtscheiding
  • Attentiepunten echtscheiding ondernemer/DGA
  • Discussiepunten over waarde onderneming en ter beschikking gesteld vermogen
  • Echtscheiding bij een vennootschap onder firma
  • De eigen woning en alimentatie, waarbij we ook aandacht besteden aan de nieuwe regels voor partneralimentatie per 1 januari 2020 (kort, we richten ons vooral op de ondernemer)

Tijd / plaats

26 september 2019 van 16.00 tot 19:30 uur in het Van der Valk Hotel, Wassenaar (Zijdeweg 54). Inloop vanaf 15.30 uur. In de pauze worden broodjes en soep geserveerd. Na afloop is er gelegenheid samen een drankje te nuttigen.

PE-punten /certificaat

3 PE-punten / PE-uren

Na afloop van de training ontvangt u voor de deelname ten behoeve van de PE-punten een bewijs van deelname (o.a. relevant voor NBA, NOB en NOAB). Als u lid bent van het RB dan krijgt u na deelname aan de cursus door ons automatisch PE-punten toegewezen via het PE-onlinesysteem waar wij als geaccrediteerd opleidingsinstituut gebruik van maken.

Investering

€ 195 excl. BTW. Na aanmelding ontvangt u een bevestiging met bijbehorende factuur. Na betaling daarvan is de aanmelding definitief.

Nog vragen?

Hebt u nog vragen? Neem dan gerust contact op met Fiscaalconsult.

Datum 26 september 2019 16:00 uur
Aanvang Van 16:00 tot 19.30 uur. Inloop vanaf 15.30 uur
Locatie

Van der Valk Hotel Wassenaar, Zijdeweg 54, 2245 BZ, Wassenaar

Inbegrepen

In de pauze worden broodjes en soep geserveerd. Na afloop is er gelegenheid samen een drankje te nuttigen.

Betaling

Na aanmelding ontvangt u een bevestiging met bijbehorende factuur. Na betaling daarvan is de aanmelding definitief.

Accreditatie

Na afloop van de training ontvangt u voor de deelname ten behoeve van de PE-punten een bewijs van deelname (o.a. relevant voor NBA, NOB en NOAB). Als u lid bent van het RB dan krijgt u na deelname aan de cursus door ons automatisch PE-punten toegewezen via het PE-onlinesysteem waar wij als geaccrediteerd opleidingsinstituut gebruik van maken.

Lees meer van deze auteur ...

Samengestelde gezinnen; het belang van huwelijksvoorwaarden en testamenten

14 mrt 2019 Het probleem van niet meer passende huwelijksvoorwaarden en testamenten wordt pas echt duidelijk als tussentijds de fiscale wetgeving is gewijzigd. De langstlevende dacht in deze case alles geregeld te hebben voor eigen kinderen én haar stiefkinderen. Hoe anders bleek de werkelijkheid.

Denk bij echtscheidingsprocedure aan fiscaal partnerschap en gevolgen verhuizing

12 feb 2019 Een onschuldig lijkend verzoek van de kopers van een woning waarvan de eigenaren in echtscheiding liggen, heeft door een doorlopend fiscaal partnerschap vervelende gevolgen voor de heffingskortingen van mevrouw in het jaar van de echtscheiding.

Locatie