Pensioen in eigen beheer: heeft u uw keuze al gemaakt?

Als u wilt afkopen: doe dat dan nog in 2017, want dan is de korting het hoogst!
Het zal de directeur groot aandeelhouder (DGA) met pensioenopbouw in eigen beheer niet zijn ontgaan dat er een keuze gemaakt moet worden over hoe verder te gaan met dit pensioen. Dit als gevolg van de zogenoemde wetgeving uitfasering van het pensioen in eigen beheer.
18 okt 2017 Laatst gewijzigd: 18 okt 2017 Kennis drs. Nicolle Marks REP

Wat zijn de keuzemogelijkheden?

De keuzes zijn:

  1. het tot 1 april 2017 geldende systeem handhaven en dus premievrijvoorzetten van het pensioen in eigen beheer;
  2. het pensioen afkopen met gebruikmaking van een vrijstelling, dan wel
  3. het pensioen omzetten in een zogenaamde Oudedagsvoorziening (ODV).

Bij de keuze van met name de twee laatste opties speelt de positie van de partner, en in sommige gevallen van de ex-partner(s), een rol welke bijzondere aandacht behoeft.

De (ex) partner moet namelijk mee tekenen bij afkoop van het pensioen dan wel de omzetting in de ODV. Bij afkoop en/of omzetten is uiteindelijk de fiscale waarde van de pensioenvoorziening van belang. De keuze van een van deze twee maakt dat het wellicht weer mogelijk dat u weer meer financiële speelruimte krijgt!

De keuze kan gemaakt worden tot en met 31-12-2019.

Echter, mocht u gebruik willen maken van de afkoopmogelijkheid met een vrijstelling dan is het aan te bevelen op korte termijn en wel in 2017 nog daarvoor te beslissen aangezien:

  • enerzijds de vrijstelling per jaar afneemt van 34,5 % in 2017 naar 19,5% in 2019
  • anderzijds de vrijstelling geldt voor de stand van de voorziening per 31-12-2015 en voor de eventuele aangroei na die tijd geen korting van toepassing is.

Bij optie 2 en 3 geeft de partner van de DGA mogelijk rechten/aanspraken op pensioen prijs. De vraag is dan of de partner daarvoor gecompenseerd moet worden om te voorkomen dat de belastingdienst dit prijsgeven aanmerkt als een schenking! Of er sprake is van een schenking hangt (mede) af van de wijze waarop u gehuwd bent: gemeenschap van goederen dan wel onder het maken van huwelijksvoorwaarden.

De compensatie kan direct plaatsvinden bij het maken van de keuze uit hiervoor genoemde opties in het kader van de uitfasering van pensioen in eigen beheer dan wel uitgesteld (bij echtscheiding/overlijden).

Een ingewikkelde problematiek waarbij allerlei facetten een rolspelen. Afhankelijk van uw keuze kan dus haast geboden zijn!

Laat u goed informeren

Het is van belang dat zowel u als uw partner hierover goed geïnformeerd zijn! Uiteraard zijn wij graag bereid u hierbij van dienst te zijn.

Auteur

Marks_Nicolle_foto.jpg

drs. Nicolle Marks REP

Fiscuraat B.V.
Vught
Specialisme(n): Estate planning
Profiel
Neem contact op voor een gratis consult
Fiscaalconsult

Fiscaalconsult is het kenniscentrum en online adviesplatform voor financiële of juridische dienstverleners, als ook controllers van ondernemingen die op zoek zijn naar fiscale expertise.

Fiscaalconsult
Kanaalpark 157
2321 JW Leiden

Volg ons op

 
Fiscaal nieuws ontvangen?

Fiscaal nieuws ontvangen?

Ja, stuur mij de nieuwsbrief met fiscale updates en ontwikkelingen. Gegevensverwerking en verzending overeenkomstig de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG). U ontvangt maximaal 1 nieuwsbrief per week.

Controleer nu uw mailbox

U ontvangt een bericht met instructies om uw e-mailadres te bevestigen.

Fiscaalconsult © 2021. Fiscaalconsult is een onderdeel van Opgenoort Holding BV. Alle rechten voorbehouden. Privacybeleid en disclaimer

Calabi
1
0
1