Loop geen teruggaaf buitenlandse btw mis!

Dien uiterlijk 30 september uw teruggaafverzoek in
Heeft uw onderneming in 2018 in het buitenland btw betaald, bijvoorbeeld btw op brandstofkosten? Zorg dan dat op tijd het verzoek teruggaaf buitenlandse btw wordt ingediend. De buitenlandse btw uit andere EU-landen die u in 2018 heeft betaald, kunt u terug vragen tot en met 30 september 2019. Doet u het verzoek om teruggaaf buitenlandse btw te laat, dan betaalt de buitenlandse Belastingdienst de buitenlandse btw helaas niet terug.
3 sep 2019 Laatst gewijzigd: 3 feb 2020 Kennis mr. Marion Gerritsen

Procedure teruggaaf buitenlandse btw uit andere EU-landen

U realiseert de teruggaaf buitenlandse btw uit andere EU-landen door de volgende stappen te volgen:

1 ) Vraag de inloggegevens aan voor het verzoek om teruggaaf buitenlandse btw uit andere EU-landen. Het kan vier weken duren voordat u uw gebruikersnaam en wachtwoord ontvangt.

2 ) Met de ontvangen inloggegevens kunt u inloggen op de speciale internetsite voor teruggaaf buitenlandse btw uit andere EU-landen.

3 ) Nadat u bent ingelogd op de speciale internetsite, kunt u het verzoek om teruggaaf buitenlandse btw invullen en digitaal versturen.

4 ) De Nederlandse Belastingdienst stuurt het verzoek om teruggaaf buitenlandse btw door naar de buitenlandse Belastingdienst.

Vereisten verzoek teruggaaf buitenlandse btw

Voor het verzoek om teruggaaf buitenlandse btw uit andere EU-landen gelden per EU-land verschillende regels. Bijvoorbeeld voor de taal waarin het verzoek moet worden gedaan en welke facturen u moet bijvoegen. Raadpleeg hiervoor de Vereisten voor verzoek om teruggaaf buitenlandse btw uit andere EU-landen.

De teruggaaf buitenlandse btw wordt slechts verleend als u op grond van de buitenlandse btw-regels recht heeft op aftrek van voorbelasting. Bovendien moet de buitenlandse btw uit andere EU-landen op de juiste manier in rekening zijn gebracht. Heeft een leverancier uit een ander EU-land bijvoorbeeld btw aan u in rekening gebracht, terwijl de verleggingsregeling btw buitenland van toepassing is? Dan weigert de buitenlandse Belastingdienst het verzoek om teruggaaf buitenlandse btw, omdat de leverancier ten onrechte btw op zijn factuur vermeldt.

Britse btw

In verband met de naderende Brexit, waarschijnlijk 31 oktober 2019, is het raadzaam om de Britse btw 2019 zo snel mogelijk terug te vragen. Na de Brexit moet u de Britse btw rechtstreeks bij de Belastingdienst van het Verenigd Koninkrijk terugvragen. Daarom adviseer ik om de door u betaalde Britse btw 2019, waar mogelijk, vóór de Brexit terug te vorderen via de procedure teruggaaf buitenlandse btw uit andere EU-landen.

Wat kan Gerritsen BTW advies voor u betekenen?

Voor het verzoek om teruggaaf buitenlandse btw uit andere EU-landen, kan Gerritsen BTW Advies u helpen met:

• beoordelen welke buitenlandse btw u kunt terugvragen;
• begeleiden bij de aanvraag van de inloggegevens;
• begeleiden of indienen van het verzoek om teruggaaf buitenlandse btw uit andere EU-landen;
• eventuele vragen van de buitenlandse Belastingdienst beoordelen en beantwoorden;
• helpen bij het oplossen van ten onrechte in rekening gebrachte buitenlandse btw.

Risico wanneer verzoek niet aan alle voorwaarden voldoet

Indien u het verzoek om teruggaaf buitenlandse btw te laat, onjuist of onvolledig indient, wordt uw verzoek om teruggaaf buitenlandse btw geweigerd. Dit betekent dat de buitenlandse Belastingdienst de door u in het buitenland betaalde btw niet terugbetaalt. Dit kan bijvoorbeeld aan de orde zijn als de vereiste codering en informatie niet of onjuist is ingevuld. In de praktijk komt het ook voor dat de buitenlandse Belastingdienst het verzoek om teruggaaf van buitenlandse btw weigert, omdat niet alle vereiste facturen als bijlagen zijn meegestuurd bij het verzoek om teruggaaf buitenlandse btw. Uit het Europese arrest Sea Chefs Cruise Services van 2 mei 2019, C133/18, blijkt dat een ondernemer door de buitenlandse Belastingdienst in de gelegenheid moet worden gesteld om de facturen alsnog aan te leveren. Op grond van dit arrest kan de ondernemer zijn teruggaafverzoek desnoods alsnog rechtstreeks bij de rechter regelen door de ontbrekende facturen in de beroepsfase aan de rechter verstrekken.

Contact

Heeft uw onderneming in 2018 btw uit andere EU-landen betaald? Tijdens een gesprek leg ik graag uit hoe u de btw uit andere EU-landen terug vraagt. Uiteraard ben ik graag bereid het verzoek om teruggaaf buitenlandse btw voor u in te dienen. Wilt u eerst vrijblijvend een vraag stellen, neem dan ook gerust contact op.

Auteur

Gerritsen_Marion_foto.MC.MG1.jpg

mr. Marion Gerritsen

Gerritsen BTW Advies
Enschede
Specialisme(n): BTW voor internationaal georiënteerde bedrijven, vastgoed gerelateerde bedrijven en non-profit organisaties
Profiel
Neem contact op voor een gratis consult
Fiscaalconsult

Fiscaalconsult is het kenniscentrum en online adviesplatform voor financiële of juridische dienstverleners, als ook controllers van ondernemingen die op zoek zijn naar fiscale expertise.

Fiscaalconsult
Kanaalpark 157
2321 JW Leiden

Volg ons op

 
Fiscaal nieuws ontvangen?

Fiscaal nieuws ontvangen?

Ja, stuur mij de nieuwsbrief met fiscale updates en ontwikkelingen. Gegevensverwerking en verzending overeenkomstig de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG). U ontvangt maximaal 1 nieuwsbrief per week.

Controleer nu uw mailbox

U ontvangt een bericht met instructies om uw e-mailadres te bevestigen.

Fiscaalconsult © 2019. Alle rechten voorbehouden. Privacybeleid en disclaimer

Ready for Online Business
1
0
1