Herstructurering/fusie

Fusie of splitsing fiscaal geruisloos, maar bestuursrechtelijk lawaaierig

6 jun 2018 Opinie Fiscaal is er een faciliteit om een fusie of splitsing zonder afrekening over stille reserves te laten plaatsvinden: de zogenoemde geruisloze fusie of geruisloze splitsing (art. 3.56 en 3.57 Wet IB). Een ‘klantgerichte regeling’, zo lijkt het, en de Belastingdienst wil bonafide fusies en splitsingen niet belemmeren. Maar de praktijk leert toch dat het vaak fout gaat met bijvoorbeeld de 30%-regeling, de WBSO en overgang van vergunningen en registraties.
Verder lezen...

Belastingvrij reorganiseren binnen fiscale eenheid of met bedrijfsfusie- of afsplitsingsfaciliteit

4 apr 2018 Kennis Een reorganisatie kan op verschillende manieren zonder belastingheffing plaatsvinden. Onder omstandigheden kan een belastingvrije overdracht binnen fiscale eenheid plaatsvinden. Ook kan, als aan de voorwaarden wordt voldaan, een beroep worden gedaan op de bedrijfsfusiefaciliteit of de afsplitsingsfaciliteit. Hoewel in elk van deze varianten geen sprake is van een directe afrekening, zijn er wel belangrijke verschillen.
Verder lezen...

Waarom een flexibele holdingstructuur?

22 jun 2017 Kennis Een flexibele holdingstructuur voorkomt acute belastingheffing als bijvoorbeeld een bedrijfsonderdeel wordt verkocht in de vorm van een aandelentransactie. In juridisch opzicht is het een stuk eenvoudiger om de aandelen van een werk-BV over te dragen dan wanneer het betreffende bedrijfsonderdeel eerst nog moet worden afgezonderd van de overige onderdelen die men wenst te behouden. Let wel goed op de gevolgen voor de inkomstenbelasting, vennootschapsbelasting en overdrachtsbelasting bij het opzetten van een holdingstructuur. Ook de bedrijfsopvolgingsregeling in de successiewet kan daarbij een rol spelen.
Verder lezen...

Een DGA die ondernemer wordt bespaart veel belasting

21 jun 2017 Kennis Er kunnen verschillende redenen zijn om de BV-structuur van de onderneming te verlaten en verder te gaan als eenmanszaak dan wel als firma (vennootschap onder firma) of maatschap. De belangrijkste reden is vaak van financiële aard: de resultaten van de onderneming zijn dusdanig gedaald dat het salaris van de directeur/ groot-aandeelhouder (DGA) moet worden verlaagd.
Verder lezen...
Fiscaalconsult

Fiscaalconsult is het kenniscentrum en online adviesplatform voor financiële of juridische dienstverleners, als ook controllers van ondernemingen die op zoek zijn naar fiscale expertise.

Fiscaalconsult
Kanaalpark 157
2321 JW Leiden

Volg ons op

 
Fiscaal nieuws ontvangen?

Fiscaal nieuws ontvangen?

Ja, stuur mij de nieuwsbrief met fiscale updates en ontwikkelingen. Gegevensverwerking en verzending overeenkomstig de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG). U ontvangt maximaal 1 nieuwsbrief per week.

Controleer nu uw mailbox

U ontvangt een bericht met instructies om uw e-mailadres te bevestigen.

Fiscaalconsult © 2019. Alle rechten voorbehouden. Privacybeleid en disclaimer

Ready for Online Business
1
0
1